Geinspireerd door FR2’s deelname aan de Internationale Zomercursus te Biezenmortel in de zomer van 2021, gaf de Nederlandse Pijpersgilde Tom en Joris de opdracht om een allereerste professionele bamboefluiten-cd op te nemen. We krijgen carte blanche voor een opname in de zomer van 2024.

Wie speelt er mee?
Voor enkele werken bevestigden we de samenwerking met ervaren bamboespelers uit de gildes. Brigit de Klerk (NL) en Rose Atkinson (UK) en Josje Lodder (NL) spelen mee. Voor andere werken doen we beroep op blokfluitmeesters: Pieter Campo (BE) en Bert Honig (NL). De opnameleiding is in handen van Ulrich Lorscheider van Aeolus. De opname gaat door in Rosario te Bever ( BE).

Wat zal dit project inhouden?
We reserveren een groot deel van de cd voor het bamboe-erfgoed van Ralph Vaughan Williams. Hierbij horen twee wereldpremières: Duetten (1933), Canzona for three pipes, Quartet (1939) en de prachtige Viola Suite met piano* (1939).

Luister hier naar de originele versie van de Musette uit Vaughan Williams’ Viola Suite.

De Nederlandse gilde had duidelijk een boon voor Henk Badings, en wanneer we zijn composities spelen, is het duidelijk waarom. Zijn muziek moet vereeuwigd worden zoals hij ze bedoelde. We hebben op dit moment het acht-minuten durend kwartet 5 geselecteerd.

Bach kan niet ontbreken. Van de grootmeester selecteerden we een prelude en fuga.

Uiteraard werken we ook graag zoals we dat altijd doen als duo, met repertoire dat we zorgvuldig stelen en arrangeren. In chronologische volgorde zullen de volgende componisten de revue passeren; Conrad Pauman, Georg Philipp Telemann, George Gerschwin en Soeren Sieg.

Tom repeteert Vaughan Williams’ Viola Suite te Biezenmortel, 22 juli 2022

Geheel volgens de geplogenheden van de Gilde maken we de bamboefluiten zelf.